Hoe maak je een podcast?
Een podcast maken in 7 stappen

Een podcast beginnen

Podcastgast

Door De PodcastGast

Gemiddelde leestijd: 8 minuten

Dus jij wil een eigen podcast beginnen? Dan ben je hier aan het juiste adres! Via de onderstaande 7 stappen weet jij alles over de basis van het beginnen van jouw eigen podcast. En wees niet bang, je hoeft zeker niet technisch aangelegd te zijn om je eigen podcast te kunnen beginnen! Met alle podcast software en podcast tools tegenwoordig is dit voor iedereen te leren. Podcasten voor dummies dus! 

Bij de software en tools die ik in dit blog bespreek heb ik expres gekeken naar alle gratis podcast tools. Zeker als je met podcasten wilt beginnen zijn deze meer dan voldoende. Zo hoeft het maken van je eerste podcast (bijna) niets te kosten! 

Klaar?

Podcasten maar! 

Inhoudsopgave

Wat heb je nodig om een podcast te maken?

Om een podcast op te nemen heb je slechts een laptop/computer en een paar tools nodig. Waarschijnlijk heb je deze allemaal al in huis! Dit is de absolute basis voor het maken van een podcast. In latere blogs kijken we naar hoe je dit uit kan breiden voor meer mogelijkheden en betere geluidskwaliteit. 

Voor de mensen die echt niets uit willen geven: Ja. Theoretisch gezien kan je een podcast opnemen met je telefoon en heb je verder niets nodig. Dat klopt. Maar doe mijn oren alsjeblieft een plezier laten we voor een beetje geluidskwaliteit gaan 😉

Voor het opnemen van je podcast heb je nodig:

 • Laptop of computer
 • Microfoon (Dit kunnen oordopjes of zelfs de ingebouwde microfoon zijn zijn. De geluidskwaliteit daarvan is echter niet geweldig. Goedkope usb microfoons zijn vaak al vele malen beter. Mijn aanraders voor microfoons in verschillende prijsklasse vind je hier.)
 • Soundcloud account (gratis hier aan te maken)
 • Apple ID (Als je jouw podcast op Itunes wil)
 • Spotify account (Als je jouw podcast op Spotify wil)
 • Audacity (gratis opname software, hier te downloaden)
 
Alles verzameld? 
 

Let’s Go! 

Stap 1: Bepaal waar je podcast over gaat

Je hebt nu al je spullen bij elkaar om je podcast te beginnen. Maar wacht! Voor je op de record knop drukt, is het eerst tijd om een stapje terug te doen. Neem even de tijd om te bepalen waar jouw podcast over gaat. Iets zomaar opnemen en op internet gooien maakt het nog geen podcast. Dus denk even na over wat jij precies te vertellen hebt én hoe je dat gaat doen. 

Om je te helpen heb ik de volgende gedachten oefeningen en vragen:

 1. Als ik mijn podcast in 1 zin omschrijf dan is dit?
 2. De titel van mijn podcast is?
 3. De luisteraar van mijn podcast kan omschreven worden als?
 4. Het doel van mijn podcast is?
 5. Ik upload een nieuwe aflevering iedere ….?
 6. De gemiddelde duur van iedere aflevering is?
 7. De release datum van mijn eerste aflevering is?

Stap 2: Een podcast intro of jingle

Zo als ieder goed verhaal een begin, midden en eind heeft. Zo heeft iedere goede podcast een intro of jingle. Een vast stukje aan het begin van je podcast waarmee jij herkenbaar bent en de toon zet voor jouw aflevering. 

Mag er dan helemaal geen variatie zijn? Natuurlijk wel! Laat je intro voorlezen door je gasten, begin soms direct met je jingle en soms met een stukje “pre-show” of spreek bijvoorbeeld iedere keer een ander intro in over hetzelfde deuntje. Het is echter wel belangrijk dat het, ondanks de variatie, herkenbaar blijft voor de luisteraar. Zo voelt het voor hen elke keer weer vertrouwd als ze jouw podcast aanzetten. 

Bij het kiezen van een jingle is het belangrijk dat je let op muziek die ook echt bij jouw podcast past. Een energiek en vrolijk deuntje bij een podcast over verlies en rouw is niet echt gepast. Omgekeerd is een traag en melancholisch muziekje bij jouw podcast over ondernemen en zelfontwikkeling misschien ook niet op zijn plaats. 

Maar waar haar je die muziek vandaan? 

Er zijn diverse websites die (gratis) royalty vrije muziek aanbieden welke je probleemloos voor jouw podcast mag gebruiken. Natuurlijk zijn er ook diverse websites met betaalde opties. Als 3e optie kan jij ook een voice-over in laten spreken door een stemacteur of zelfs een eigen stukje muziek laten componeren. 

Een website met ruime keuze aan rechtenvrije muziek is: 

Voor betaalde intro’s ben ik zelf fan van premium beat. Hoge kwaliteit muziek voor een normaal bedrag, die al eenvoudig in 3 intro lengtes wordt geleverd (15, 30 en 60 seconden). Daarnaast krijg je ook 6 verschillende loops, zodat je jouw intro zo lang kan maken als je wilt. Meld je aan via deze link om 25% korting te krijgen op je eerste aanschaf en tegelijk mij te steunen! 

Wil je alles op maat gemaakt voor jouw podcast, dan is Fiverr een goede plek om te beginnen. Hier vind je eenvoudig freelancers die voor jou een podcast jingle kunnen maken. 

Stap 3: Je podcast coverart

Podcast cover-art is het eerste wat mensen van jouw podcast zien, nog voor ze ook maar een noot gehoord hebben. Onwijs belangrijk om dit voor je branding op orde te hebben dus! Scrollend door hun podcastapp moet jouw afbeelding er uit springen en hen aanspreken om te luisteren. 

Om dat te doen heb ik de volgende tips:

 • Zorg dat de look en feel van jouw afbeelding klopt met je podcast.
 • Het is een afbeelding. Dus niet jouw titel in grote letters op een witte achtergrond. Dat is geen afbeelding. 😉 
 • Mensen letten op mensen. Dus een gezicht doet het altijd goed in je coverart (En bonuspunten, het is goed voor jouw persoonlijke brand!) 

Stap 4: De podcast opnemen

Jingle klaar, Artwork klaar, Microfoon in de aanslag? Dan ben je klaar om op te nemen! 

Het maakt niet uit of je gebruik maakt van een microfoon met losse voorversterker, usb microfoon, je iphone oortjes of een ingebouwde microfoon: Je podcast moet worden opgenomen. Een eenvoudig en gratis programma om dit mee te doen is Audacity. Stel jouw microfoon in als input source. Druk op de record knop en gaan met die banaan! 

Als je een podcast met meerdere microfoons opneemt is het verstandig om een apart audiospoor per microfoon aan te maken. Daardoor heb je later de kans om per microfoon aanpassingen te doen aan bijvoorbeeld het volume. Let bij het aanmaken van het geluidsspoor op dat je een mono-spoor maakt. Doe je dit niet dan krijg je bij het terugluisteren de ene microfoon in je linker oor en de ander in je rechter oor te horen. Voor de luisteraar is dat niet prettig om naar te luisteren! 

Heb je per ongeluk wel in stereo de geluidssporen opgenomen. Wees niet gevreesd: het is eenvoudig om te zetten naar een mono spoor. Voor gebruik van Audacity is veel online hulp te vinden. 

Stap 5: Podcast audio bewerken

Nu je klaar bent met podcasten is het tijd om de podcast te bewerken. Geen zorgen, je hebt hier geen bakken met technische audio kennis voor nodig! Het nabewerken van je geluid kan je zelf zo makkelijk en moeilijk maken als je wilt. In het begin gaat dit waarschijnlijk niet verder dan knippen en plakken van de juiste stukjes. Naarmate je meer ervaring krijgt ga je waarschijnlijk meer dingen willen doen om stukje bij beetje de professionaliteit van je podcast te vergroten. 

Voor nu wil ik je daarom alleen deze tips mee geven:

 1. Ga niet proberen alle euhhhs en ummss weg te knippen. Dit soort micro edits zorgen dat je nog uren kwijt gaat zijn met het nabewerken van elke podcast en het resultaat is waarschijnlijk erg onnatuurlijk om naar te luisteren.
 2. Ga wel voor marco edits! Zijn er segmenten die niet lekker lopen, verteld iemand een verhaal dat uiteindelijk geen duidelijk punt heeft of wordt je midden in de podcast gestoord door een telefoon die af gaat? Wees niet bang om dit soort stukken er uit te knippen. Dit is vrij eenvoudig te doen zonder dat de luisteraar dit merkt.
 3. Zorg dat de volumes tussen je intro, jingle en het gesprek zelf in balans zijn. Niets zo vervelend als het volume maximaal moet zetten om het intro te verstaan om vervolgens doof te worden zodra de jingle door de speakers knalt.
 4. Denk tijdens het opnemen al na over het knippen. Gebeurd er iets waardoor jij (en/of je gast) besluiten een stukje even over te doen. Tik eenvoudig 3x tegen de microfoon (Dan slaat de geluidsmeter haast maximaal uit) waardoor je dat stukje later eenvoudig terug kan vinden. Scheelt tijd om te zoeken en zorgt er voor dat je geen losse opnamen hoeft te starten.
 5. Via software kan je geluidskwaliteit verbeteren, maar de opname kwaliteit speelt daarbij natuurlijk een grote rol. Gebruik je oortjes of een goedkope microfoon om op te nemen? Dan kan je dit via software wel wat opschonen, maar is het waarschijnlijk verstandiger om te investeren in iets beter materiaal.

Stap 6: Je podcast uploaden en publiceren

Je podcast is klaar, tijd om hem op internet te slingeren! Voor het uploaden van je podcast zijn allerlei platformen en software. Veel daarvan zijn betaald. Het kost immers data en bandbreedte om jouw podcast online te hebben staan. Vaak bieden deze platformen wel allerlei extra’s zoals statistieken, promotie, automatisch verdelen over diverse podcast kanalen en meer. Gelukkig zijn er ook gratis opties. Handig als je net begint met podcasten en nog niet zeker weet of het wel iets voor jou is.

Een gratis optie om je podcast te uploaden is soundcloud. Met een account kan je hier maandelijks tot 3 uur podcast uploaden. Je maakt een account aan en vult alle informatie in, kiest jouw podcast categorie, upload de podcast art en mp3 en binnen enkele minuten staat jouw podcast op internet. Klaar voor de hele wereld om hier naar te luisteren!

Stap 7: Je podcast op Itunes en Spotify

Nadat jouw podcast is geupload maakt soundcloud een RSS feed aan. Dit is een URL waar podcast apps en programma’s jouw afleveringen kunnen vinden.

Je krijgt jouw podcast op Itunes en Spotify door de RSS feed bij hun in te dienen. Dit hoef je maar één keer te doen. Vervolgens wordt met iedere upload jouw (soundcloud) RSS feed geupdate en komt je aflevering automatisch op de juiste plaats terecht.

Het indienen van een RSS feed bij spotify doe je hier. Let op, je hebt een (gratis) spotify account nodig om dit te doen

Het indienen van een RSS feed bij Itunes doe je hier. Let op, ook hiervoor heb je een apple ID nodig. Deze zijn gratis aan te maken en het is niet nodig om hiervoor een iphone, apple of macbook te hebben.

En that’s it! Zo simpel kan het zijn. Geef Spotify en Itunes een paar uur om jouw informatie te verwerken en dan sta je echt online. Vindbaar voor iedereen, tussen alle andere grote podcasts in de wereld.

Succes met opnemen!